0498 51 05 35
pauwels.stijn@gmail.com

Bomen snoeien

Het snoeien van bomen kunt u het beste overlaten aan een specialist. Niet alleen omdat de te verwijderen takken weloverwogen moeten worden geselecteerd; het snoeiwerk vindt vaak plaats op gevaarlijke hoogten. Zorgvuldig en veilig snoeien, met het oog op de gezondheid van de boom én de veiligheid van de omgeving, is puur vakwerk. Daarbij dragen kunstig gesnoeide bomen en struiken bij aan de schoonheid van uw tuin, park of landgoed.

Onderhoudssnoei

Onderhoudssnoei

Bij onderhoudssnoei verwijderen we takken uit de kroon van een boom wanneer deze dood zijn of in de toekomst problematisch kunnen worden. Door dergelijke takken op tijd te verwijderen, voorkomen we dat ze afbreken. Tijdige onderhoudssnoei zorgt er dus voor dat de boom gezond blijft. Ook wordt op deze manier voorkomen dat vallende takken een gevaar opleveren voor de omgeving. Dit is essentieel wanneer de boom op een plaats staat waar vallende takken mensen, auto’s of huizen kunnen raken. Hoe vaak onderhoudssnoei nodig is, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte, soort en conditie van de boom. Pauwels geeft u hier graag advies over de benodigde onderhoudssnoei.

Begeleidingssnoei

Begeleidingssnoei

Als een boom ongehinderd kan groeien, begint de kroon vaak al dicht bij de grond. Bij bomen langs wegen of lanen kan het verkeer hinder ondervinden van de laaghangende takken. Door tijdig de laagste takken te verwijderen, worden een lange stam en mooie kroon gevormd. Begeleidingssnoei is dus een vormbepaling, die moet beginnen als de boom nog jong is. Als er later namelijk te veel takken tegelijk worden verwijderd, kan de boom sterven. Begeleidingssnoei moet regelmatig worden uitgevoerd om het groeiproces is goede banen te leiden. Ook bij fruitbomen wordt begeleidingssnoei ingezet, maar dan vooral om te bepalen welke takken het geschiktst zijn voor fruitproductie.

Zomer-winter snoei

Zomer- en wintersnoei

Fruitbomen moeten eenmaal per jaar worden gesnoeid, in het voorjaar of najaar. Bij deze zogenaamde zomer- of wintersnoei worden takken verwijderd die elkaar kruisen of die verticaal groeien. Op deze manier wordt de vruchtdragendheid van de boom bevorderd. Oudere takken die jaren achtereen vrucht hebben gedragen, worden eveneens weggesnoeid. Zo krijgen jonge takken de kans vruchtdragend te worden. De zomer- of wintersnoei moet plaatsvinden wanneer de boom geen bladeren draagt. Bepaalde soorten mogen bovendien niet weggesnoeid worden als er kans is op vorst. Pauwels voert de zomer- of wintersnoei op het juiste moment uit en zorgt voor een zorgvuldige selectie van takken die verwijderd moeten worden.