0498 51 05 35
pauwels.stijn@gmail.com

Fruitbomen snoeien

Fruitbomen snoeien is een delicaat karwei. Als u maximaal wilt profiteren van de fruitproductie van uw boom, schakelt u een professional in. Daar plukt u de vruchten van!

Waarom fruitbomen snoeien?

Het tijdig snoeien van fruitbomen is heel belangrijk voor de boom en zijn fruitproductie. Ten eerste kan de snoei worden ingezet om het groeiproces van de boom te begeleiden. Deze vorm van snoei wordt ook wel begeleidingssnoei genoemd. Bij jonge boompjes moeten regelmatig takken worden verwijderd die laag op de stam ontspruiten. Op den duur levert dit een boom op met een lange stam en een hoge kruin. Bij vruchtdragende bomen (appelbomen, perenbomen, kersenbomen etc.) moet bovendien eenmaal per jaar worden bepaald welke takken het meest geschikt zijn voor de fruitproductie. Deze snoei vindt plaats in het voorjaar of het najaar, en wordt daarom ook wel zomersnoei respectievelijk wintersnoei genoemd.

Zomersnoei en wintersnoei

Tijdens de zomersnoei of wintersnoei worden takken verwijderd die verticaal groeien of elkaar kruisen. Door ongeschikte takken weg te snoeien, wordt de vruchtdragendheid van de boom verbeterd. Ook oudere takken die jarenlang vrucht hebben gedragen, worden verwijderd. Op deze manier krijgen jongere takken ook de kans zich te ontwikkelen tot vruchtdragende takken. Deze vorm van fruitbomen snoeien moet plaatsvinden op een moment dat de boom bladerloos is (najaar of voorjaar). Bovendien mogen sommige boomsoorten niet worden gesnoeid als er kans is op temperaturen onder nul.

Fruitbomen snoeien in de Vlaamse Ardennen

Voor het snoeien van uw fruitbomen in de Vlaamse Ardennen (Brakel, Zottegem, Zwalm, Oudenaarde en verder) rekent u op Natuur- en landschapsbeheer Pauwels. Stijn Pauwels voert de snoei op het juiste moment uit. Bovendien selecteert hij de te verwijderen takken zeer zorgvuldig. Hij werkt altijd in functie van de boom en in samenspraak met u. Zo wil hij uw appelboom, kersenboom, perenboom of andere fruitboom een goede toekomst geven. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met Natuur- en landschapsbeheer Pauwels.

Fruitbomen snoeien